Opstand der patiënten

Patiënten zijn net gevangenen, ontdaan van hun menselijkheid. Een gevolg van de klinische wetenschappelijke benadering die de medische professie eigen is. Althans, dat beweert Eric Chapman, de voormalig bestuurder van Ohio Health. De gezondheidsuitkomst is wat lange tijd telde, niet de ervaring van de patiënt.

Volgens hem verklaart dit mede het ontstaan van afstandelijk gedrag van ziekenhuispersoneel jegens patiënten. Een Amerikaans onderzoek van Dignity Health liet inderdaad zien dat tweederde van de patiënten wel eens onaardig wordt bejegend in een ziekenhuis.

Chuck Lauer meent dat patiënten in opstand komen tegen de onverschilligheid in de zorg. Hij noemt deze opstand de ‘patient experience revolution’. En hij geeft de opstandelingen gelijk; mensen herstellen beter en sneller wanneer ze vriendelijk en respectvol bejegend worden. Ook de Nieuw-Zeelandse anesthesioloog Robin Youngson pleit voor de terugkeer van compassie in de zorg. Hij schreef er een boek over, Time to Care, dat inmiddels ook in het Nederlands is vertaald. Youngson vertegenwoordigt een stichting, Hearts in Healthcare. Hun slogan is ‘Rehumanising healthcare’.

Inmiddels bestaat er in Nederland een gelijksoortige stichting, Compassion for Care, opgericht in 2012 door een groep Nederlandse geneeskundestudenten.

Compassie in de zorg, humane zorg, aandacht voor de patiëntervaring; het lijken mooie en wat hooggegrepen doelen. Maar als zorginstellingen de ervaring van de patiënt niet centraal gaan stellen dan zal marktwerking er toe leiden dat deze instellingen marktaandeel gaan verliezen. Bevrijding van de patiënt is Stap één – Power to the Patiënt! Een plekje op een voetstuk is de volgende. Net als elders geldt: de klant is koning.

 

Artikel Chuck Lauer

http://www.beckershospitalreview.com/hospital-management-administration/chuck-lauer-the-patient-experience-revolution-has-arrived.html

 

Hearts in Healthcare, Nieuw-Zeeland

http://heartsinhealthcare.com

 

Compassion for Care, Nederland

http://www.compassionforcare.com

 

De POWER Patiënt

http://www.powerpatient.nl

 

KvK 54001161