The Spectrum of Hope

De Gezonde Pers verwierf op 31 augustus de vertaalrechten van The Spectrum of Hope, an optimist and new approach to Alzheimer’s Disease and other Dementias. Een verrassend en vernieuwend zelfhulpboek, geschreven door de jonge en ambitieuze neurologe Gayatri Devi uit New York. The Spectrum of Hope verscheen eind 2017, de Nederlandstalige versie ligt mei/juni 2018 in de boekhandel. Zie de boekpagina voor meer informatie.

81zqOTykEuL        

 

 

Schrijf een positief verhaal

Uitgeverij De Gezonde Pers nodigt auteurs uit om een positief verhaal over het omgaan met een ziekte of een chronische aandoening in te zenden. De uitgeverij is voornemens een bundel samen te stellen met de mooiste verhalen. De bundel zal in 2018 verschijnen.

Heldenrol

Waar het leven op zichzelf soms wel een klassiek drama lijkt, heeft een bestaan als patiënt in het bijzonder dramatische trekken. De heldenrol vervult de patiënt zelf, maar vaak ook een zorgverlener of een naaste. Oude thema’s zoals strijd en acceptatie, innerlijke kracht en doorzettingsvermogen, wanhoop en deemoed maken van de patiëntenrol zowel een universele als een volstrekt unieke en individuele geschiedenis.

Positieve verhalen, heldenverhalen zo u wilt, dienen ter inspiratie en als voorbeeld. Soms kan een lezer moed putten uit de ervaringen van een ander. Of troost, omdat de strijd nu eenmaal niet gewonnen kan worden.

Praktische informatie

Stuur uw inzending uiterlijk 16 oktober 2017 naar info@degezondepers.nl.

De geselecteerde verhalen worden professioneel geredigeerd.

Uitgeverij De Gezonde Pers biedt indien gewenst ook begeleiding bij het schrijven (dan graag tijdig contact opnemen!).

11 april 2017, Wereld Parkinsondag

Uitslag van de fotowedstrijd

Wat is zelfcompassie volgens jou? Kun jij aan andere mensen die met een chronische ziekte te maken hebben, de kracht van zelfcompassie laten zien? We vroegen je om een foto over het onderwerp Zelfcompassie te maken. Een schilderij, tekening, collage of iets anders mocht ook.

Uit de inzendingen kozen we de volgende winnaars:

De eerste prijs is gewonnen door Annelies van Mil – Reinhard en haar dochter Lieke van der Honert – van Mil.  Een prachtige fotomontage met een hartverwarmend gedicht. De hoofdpersoon accepteert de wispelturigheid van haar aandoening. Door haar ziekte ervaart Annelies zichzelf soms als twee personen: een vrolijke energieke zelf en een trage ‘parkinson-zelf’. Haar positieve karakter helpt haar door de trage, moeilijke momenten heen.

eersteprijs

Joost Liefhebber won de tweede prijs met een kleurrijk schilderij, getiteld ‘Troost’. Een arm om je heen, compassie in stilte.

tweedeprijs

Pascal Heydt verdiende een derde prijs met de inzending van een ‘boos’ zelfportret. Strijdvaardig en krachtig. De zelfcompassie vermomd als humor.

derdeprijs

Reeds 5.000 euro voor KNO kliniek te Haïti.

Dick Kooper is een gedreven KNO-arts, werkzaam bij het Reinier de Graafgasthuis te Delft. Hij werkte eind 2016 enkele weken in een KNO-kliniek in Les Cayes, Haïti,  vlak nadat de orkaan Matthew een verwoestend spoor door het land had getrokken. Zijn belevenissen schreef hij op en Uitgeverij De Gezonde Pers publiceerde ze onder de titel Geknakt Haïti. De opbrengsten uit de verkoop van het boek Geknakt Haïti – inmiddels al meer dan 5.000 euro, gaan naar de KNO-kliniek aldaar. In de regionale krant Den Haag Centraal vertelt hij over zijn ervaringen.

Interview Den Haag Centraal

Bestel het boek hier.

Een prachtige recensie van het Parkinson Doeboek in het Magazine van de Parkinson Vereniging.

recensie Parkinson Vereniging

Parkinson DoeBoek: “Goed geschreven, goed gedocumenteerd en geheel wetenschappelijk verantwoord.” NBD Biblion.

“De auteur is werkzaam als onderwijsdeskundige en coach en kreeg in 2010 te verwerken dat zij aan Parkinson leed. Deze diagnose vatte zij op als een uitdaging en in de volgende vijf jaar ontwikkelde zij een bijzondere, nieuwe aanpak van de ziekte. Centraal staat het subjectief welbevinden van de patiënt. Het behoud van de eigen waardigheid is het leidmotief. Veel aandacht wordt gegeven aan het scheppen van veel eigen ruimte door de patiënt zelf en de mensen in zijn omgeving, met name de zogeheten ‘mantelzorgers’. In dit verband krijgt het fenomeen zelfcompassie veel aandacht. Dit boek is een ‘doeboek’ over deze nieuwe benadering: het bevat veel tips, voorbeelden en hulpmiddelen. Het is goed geschreven, goed gedocumenteerd en wetenschappelijk geheel verantwoord. Met een verklarende woordenlijst en een literatuuroverzicht.”

Dr. H.S. Verbrugh, NBD Biblion

Doe mee aan de fotowedstrijd!

Het tweemaandelijks magazine Mijn Geheim sprak met Sonja Graansma over haar boek Losse Haren.

MijnGeheim

Brochure Parkinson kracht door zelfcompassie_Terpstraheerema-2-page-001

Marieke Heerema en Dagmar Terpstra maakten een prachtige theatervoorstelling, gebaseerd op het Parkinson DoeBoek van Josca Bos. Ze spelen de voorstelling, die ongeveer een half uur duurt, op verzoek bij patiëntenorganisaties, zorginstellingen en (para-)medische opleidingen. Bekijk voor meer informatie de brochure.

De boektrailer voor het Parkinson DoeBoek in de maak.

image1image2image3

NBD Biblion, de landelijke bibliotheekorganisatie, stuurde ons een mooie recensie van Losse Haren:

“De schrijfster is op haar twintigste door een onbekende meermalen verkracht onder bedreiging van een mes. In dit boek beschrijft ze hoe ze – gesteund door haar advocaat – haar stem laat horen in het strafproces en in een civiele zaak vecht voor schadevergoeding. Haar angsten zijn soms belemmerend voor haar studie – juridische dienstverlening. Ze beschrijft haar verwerkingsproces – vallen en opstaan. Bij belangrijke levensgebeurtenissen – zoals de geboorte van haar dochter – steken haar angsten opnieuw de kop op en moet ze weer aan de slag met steun van een therapeute. Bijzonder: ze neemt contact op met de echtgenote van de dader als ze zich realiseert dat ook zij en haar kinderen slachtoffer zijn. En ze pleit voor een verplichte DNA-bank voor alle Nederlanders. Door te schrijven krijgt ze opnieuw de regie over haar leven in eigen hand. Veel van de zaken die ze beschrijft, zijn niet nieuw, maar belangrijk voor elke nieuwe generatie om te beschrijven en kennis van te nemen. Dat is de winst van dit boek en het is daarnaast helder geschreven, zeer toegankelijk, met afstand maar niet afstandelijk.”

Recensent: H. Kok
NBD Biblion, 4 januari 2017

Josca Bos, auteur Parkinson DoeBoek, te gast bij ParkinsonTV, Radboud UMC Nijmegen.

Presentatie Parkinson DoeBoek, 2 december 2016, CODA Apeldoorn

rbvleeuwen_1749081552

josca_1112933974

publiek3

Naamloos-1

De jihad van Jezus

Vernieuwde uitgave.

15 euro. Vanaf 24 november verkrijgbaar.

Zie ook www.jihadofjesus.com

bi752-cover-haiti

Er komen drie patiënten tegelijkertijd de spreekkamer binnen – hoezo privacy? Met een ongelofelijke gelatenheid wachten zij af wat er gaat gebeuren. Eerst de microscoop maar gebruiksklaar maken. We vinden een tweede microscoop op de OK en van deze twee microscopen maken we één werkend exemplaar. De hoofdlamp repareren we met tape.

Geknakt Haïti is een dramatisch verslag van KNO-arts Dick Kooper over zijn werkzaamheden in het Institut Brenda Strafford, Les Cayes te Haïti. Hij bezocht de kliniek gedurende drie weken in oktober 2016, enkele dagen nadat de orkaan Matthew een verwoestend spoor door het land trok.

De opbrengsten uit de verkoop van dit boek gaan naar de KNO-kliniek van het Institut Brenda Strafford op Haïti. Reserveer het boek hier.

3D dePowerPatient

De Power Patiënt ondersteunt patiëntenverenigingen

Ontvang 2,50 per bestelling!

De Power Patiënt, jij en je arts samen beter verscheen in november 2015 en is geschreven door Wil Konings. Het boek kreeg goede recensies in de media, waaronder Medisch Contact en verschillende op patiëntenorganisaties gerichte bladen en websites.

Auteur Wil Konings spreekt regelmatig op bijeenkomsten over haar boek en ‘eigen regie’.

Kortingscode

Patiëntenorganisaties en fondsen kunnen 2,50 euro per bestelling ontvangen. De klant voert daartoe een kortingscode in tijdens zijn bestelling bij onze webshop.

Deelnemen?

Als u wilt deelnemen, vul dan het formulier in. Wij sturen u dan uw kortingscode toe. U vermeldt deze code in uw communicatie. Na verwerking van de bestellingen maken wij een bedrag van 2,50 euro per bestelling (via uw code) aan u over. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Bestel Losse Haren

losse-haren-3d

Het Parkinsonfonds sponsort de ontwikkeling en de uitvoering van het toneelstuk Kracht door Zelfcompassie.

logo_parkinsonfonds-cmyk

Steun de theatervoorstelling Parkinson, Kracht door Zelfcompassie

boekpresentatie-compassie-voor-parkinson

bi654-losse-haren-aank-minisymposium-v2

Aanmelding minisymposium

 

Klik hier voor de crowdfundingsactie Parkinson: Kracht door Zelfcompassie!

BI635-cover-vdef-136-210.indd

Parkinson Doeboek. Verschijnt 2 december 2016 bij De Gezonde Pers. Meer informatie.

 

illustratie-cover-2-1     banner-ebook

Meer informatie

Bestellen

Aan de basis van cultuur ligt roddel

Mensen die een boek schrijven hebben een innerlijke, creatieve drang. Ze zijn zeer getalenteerd, literair zelfs. Hun boodschap is grensverleggend of minstens innovatief, verbazend, verrukkend. Daarom zal jij nooit een boek schrijven. Want jij bent doorsnee. Je verhaal is al duizendmaal verteld. De woorden die jij schrijft vallen niet moeiteloos op hun plaats, in een […]

Nostalgie en geluk

Eén van mijn Facebookvrienden is een kunstenaar. Hij post met regelmaat afbeeldingen die hem inspireren. Vanochtend plaatste hij een foto van de fransman Jacques Henri Lartique, die hij blijkbaar in de Volkskrant had zien staan. In een besneeuwd landschap met een blauwe lucht zien we een jonge, mooie vrouw picknicken, beschut door een wal. Op […]

Opstand der patiënten

Patiënten zijn net gevangenen, ontdaan van hun menselijkheid. Een gevolg van de klinische wetenschappelijke benadering die de medische professie eigen is. Althans, dat beweert Eric Chapman, de voormalig bestuurder van Ohio Health. De gezondheidsuitkomst is wat lange tijd telde, niet de ervaring van de patiënt. Volgens hem verklaart dit mede het ontstaan van afstandelijk gedrag […]

Gezond leven met behulp van verhalen.

Wat zou het fijn zijn als we wisten wat de werkzaamheid van preventie bepaalt. Stel je voor: je deelt een foldertje uit met effectief bevonden woorden over de schadelijke gevolgen van roken. De rookverslaafde leest het foldertje eens door, slaat zich voor de kop, trapt zijn peuk uit en steekt er nooit van zijn leven […]

Een valkuil van mindfulness op het werk

Mindfulness dreigt een cult status te krijgen in het bedrijfsleven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de toepassing van de op Oosterse meditatie geënte ontspanningstechniek angst en stress vermindert. In het bedrijfsleven wordt mindfulness op advies van coaches succesvol ingezet bij de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden en bij de voorbereiding van belangrijke zakelijke besluiten. De methode werkt […]

De leefstijlspecialist

Vandaag, 8 april 2015, presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek op het Nationaal Congres Volksgezondheid nieuwe cijfers over leefstijl en gezondheid. De Leefstijlmonitor – een doorlopend onderzoek in samenwerking met RIVM en andere instituten op het gebied van leefstijl – levert de gegevens. Gelukkig voldoet al 56 procent van mensen vanaf 12 jaar aan […]

Participatie in gezondheidsbevordering

Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen gezondheid. Maar niet alle mensen zijn voldoende in staat om die verantwoordelijkheid te dragen. Ze hebben de juiste informatie, kennis en vaardigheden nodig om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor hun gezondheid en om effectief gebruik te maken van de gezondheidszorg. Men noemt dit ‘gezondheidsvaardigheden’. Mensen met goede gezondheidsvaardigheden […]

KvK 54001161