Gezond leven met behulp van verhalen.

Wat zou het fijn zijn als we wisten wat de werkzaamheid van preventie bepaalt. Stel je voor: je deelt een foldertje uit met effectief bevonden woorden over de schadelijke gevolgen van roken. De rookverslaafde leest het foldertje eens door, slaat zich voor de kop, trapt zijn peuk uit en steekt er nooit van zijn leven meer eentje op.

Lonneke van Leeuwen heeft haar best gedaan om uit te zoeken of een goed verhaal kan helpen bij het beïnvloeden van gedrag. Ze promoveerde op 29 juni 2015 in Wageningen met een onderzoek naar de werkzame bestanddelen van een goed preventieverhaal. Dit verhaal werd aan jongeren aangeboden in de vorm van een televisiedramaserie over overmatig drankgebruik. Deze aanpak past in de strategie van Entertainment-Education. Volgens Lonneke werkt Entertainment-Education vooral goed wanneer de toeschouwer emotioneel in het verhaal wordt gezogen. Narratieve betrokkenheid heet dat. “I was totally there” is de toepasselijke titel van haar dissertatie.

Ik ben een uitgever. Ik zou wel eens willen weten of een goed geschreven boek ook kan leiden tot narratieve betrokkenheid. Een gezond verhaaltje voor het slapen gaan ….

KvK 54001161